Oud goud verkopen doe je bij Herwig Serpieters

Goud verkopen: hoeveel karaat

Wil je je goud verkopen? Dan krijg je bij de meeste inkopers cash geld in ruil. Hoeveel dat is, wordt door drie elementen bepaald:

De karaatwaarde is de eenheid waarin de zuiverheid van het goud wordt uitgedrukt. Bij het verkopen van goud wordt deze karaatwaarde nauwkeurig gemeten. Hoe zuiverder je goud, hoe meer je ervoor krijgt als je het verkoopt.

Goud verkopen met een hoge karaatwaarde

Er zijn 24 karaatwaarden. Puur goud heeft een waarde van 24 karaat. Zodra er andere edelmetalen door het goud gemengd zijn, is de karaatwaarde lager. Bestaat je gouden ring bijvoorbeeld uit 14 deeltjes goud, en 10 deeltjes van een ander materiaal? Dan draag je goud van 14 karaat rond je vinger.

Kortom: de karaatwaarde speelt een belangrijke rol bij goud verkopen. Hoe hoger de karaatwaarde van het goud dat je verkoopt, hoe meer geld je ervoor krijgt.

Goud verkopen: veelvoorkomende karaatwaardes

Goud van 24 karaat vind je vooral in gouden munten of goudbaren. Om juwelen te maken, worden er andere edelmetalen door het goud gemengd. Zo wordt het goud harder en duurzamer. De meest voorkomende goudgehaltes zijn 8, 14 en 18 karaat.

Vaak vind je op je juwelen een gehalteteken of keurteken, waaraan je het gehalte en de aard van het edelmetaal kunt aflezen.

Karaatwaarde is één van de drie factoren

Wil je goud verkopen? Dan bepaalt de goudinkoper of juwelier eerst en vooral de karaatwaarde. Die toetst hij aan de actuele goudprijs en aan het gewicht van je goud. Op basis van die drie factoren geeft hij je daarna een eerlijke prijs.

Lees meer over de werkwijze van goudinkopers.