Oud goud verkopen doe je bij Herwig Serpieters

Wat je moet weten over de actuele goudprijs

Wanneer je iets opzoekt over de actuele goudprijs of zilverprijs, kom je heel wat vaktermen tegen. Zo wordt het gewicht van goud uitgedrukt in troyounce (ozt). 1 ozt is ongeveer 31,10 gram goud.

De actuele goudprijs wordt bepaald door de vraag naar goud op de wereldmarkt. Hoe de goudkoers er vandaag voor staat? Dat volg je in real time op de Kitco-website.

Wat is de actuele goudprijs?

De actuele goudprijs wordt berekend voor beleggingsgoud: goud van 24 karaat en minstens 999,9 zuiverheid. Dat type vind je alleen in goudbaren met keurmerk.

Juwelen bestaan nooit uit zuiver goud, en dus zal je er altijd een lagere prijs voor krijgen. Vaak worden er nog andere edelmetalen bij het goud gemengd, zodat de juwelen sterker en duurzamer worden. Gouden juwelen bestaan het vaakst uit 8, 14 of 18 karaat. Zo bevat goud van 18 karaat maar driekwart ├ęcht goud.

Lees hier alles over karaatwaarden.

Actuele goudprijs is richtlijn

De actuele goudprijs geeft je slechts een indicatie van de waarde van je goud. Anders gezegd: het is niet de prijs die je van een inkoper of juwelier zult krijgen. Zoals hierboven gezegd, heeft dat onder andere te maken met de karaatwaarde van je goud. Maar er zijn nog drie andere redenen:

  1. De wereldmarktprijs is berekend op grote hoeveelheden goud. Bij de private verkoop gaat het vaak over veel kleinere hoeveelheden, die niet voor dezelfde voordelige prijzen kunnen worden verkocht.
  2. De inkoper of juwelier maakt zelf ook onkosten, die hij aftrekt van de prijs die hij voor je goud betaalt.
  3. Bij het inkopen van goud loopt de juwelier een koersrisico. Hij koopt het goud vandaag, maar verkoopt het pas als hij een grotere hoeveelheid heeft. Is de actuele goudprijs intussen gedaald? Dan loopt hij het risico om verlies te maken.

Lees hier meer over de inkoop van goud.